Έπιπλα για Decoupage: Πώς να προετοιμαστείτε σε έξι βήματα

Θέλετε να κάνετε decoupage σε έπιπλα; Αυτές είναι οι δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι για να βεβαιωθείτε ότι το κομμάτι σας βγαίνει στο τέλος άψογο!

Είμαι ενθουσιασμένη που μοιράζομαι τις συμβουλές μου για το πώς να προετοιμάζετε έπιπλα για εφαρμογή με decoupage. Να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι θα είστε περισσότερο επιτυχημένοι και θα το απολαύσετε. Κανείς δεν θέλει να φτάσει στο τέλος ενός έργου, ειδικά ενός έργου επίπλων και να καταλήξει με μια αποτυχία χειροτεχνίας στα χέρια του. Το έχω πάθει κι εγώ και είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα υποθέσω ότι το κομμάτι σας είναι πραγματικό ξύλο. Εάν δεν είναι, μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα για τη βαφή laminate/ξύλινου καπλαμά. Τα βήματα είναι πολύ παρόμοια στην πραγματικότητα, απλά στην περίπτωση laminate/ξύλινου καπλαμά, πρέπει να φροντίσετε να χρησιμοποιήσετε αστάρι. Αλλά όπως είπα, υποθέτουμε ότι έχετε να κάνετε με αληθινό ξύλο σε αυτήν την ανάρτηση.

Ορίστε λοιπόν πώς να προετοιμάσετε τα έπιπλα – θα σας δώσω τη διαδικασία βήμα προς βήμα και μόλις αποκτήσετε το κομμάτι που θέλετε μεταμορφώστε το με τα μαγικά χεράκια σας!

Βήμα πρώτο: Αποφασίστε τι θέλετε να κάνετε με το κομμάτι σας.
Συνήθως επιλέγω από τρεις βασικές επιλογές (και είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και άλλες)!

1η Επιλογή: Αφήστε το κομμάτι με το φινίρισμα που έχει πάνω του, ή αφήστε το με τις όποιες ατέλειες “κουβαλάει” μαζί του.
2η Επιλογή: Μετατρέψτε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι σε ένα ημιτελές
3η Επιλογή: Βάψτε το κομμάτι.
Εάν θέλετε να αφήσετε το κομμάτι με το φινίρισμα που έχει πάνω του, και να εφαρμόσετε το decοupage απευθείας, θα πρέπει να το καθαρίσετε με ζεστό, σαπουνόνερο – να το ξεπλύνετε και να το στεγνώσετε. Τότε ουσιαστικά τελειώσατε. Ναι, αυτό είναι σωστό – δεν χρειάζεται να τρίψετε τα έπιπλά σας!

Βήμα δεύτερο: Αφαιρέστε εξαρτήματα από τα έπιπλά σας, εάν υπάρχουν.
Τοποθετήστε τις βίδες σε μια πλαστική σακούλα ή πλαστικό δοχείο και σημειώστε τη θέση από όπου τα αφαιρέσατε. Εμπιστεύσου με σε αυτό. Έχω χάσει βίδες… Είναι εκνευριστικό!

Βήμα τρίτο: Τρίψτε τα έπιπλά σας.
Μπορείτε να το κάνετε με γυαλόχαρτο μεσαίου κόκκου με το χέρι ή μπορείτε να το κάνετε με παλμικό ή τροχιακό τριβείο. Έχω το πρώτο μου τριβείο DeWalt, αλλά και το Black & Decker έχει επίσης καλές κριτικές. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστείτε να κάνετε ..μια μικρή επένδυση για την αγορά ενός τριβείου αν δεν το έχετε ήδη. Επομένως το τρίψιμο με το χέρι με ένα φύλλο γυαλόχαρτο ή ένα μπλοκ λειτουργεί επίσης. Προτείνω τρίξιμο με ένα μεσαίο γυαλόχαρτο (γύρω στο No 80) για να ξεκινήσετε και μετά να τελειώσετε με πιο λεπτό γυαλόχαρτο (γύρω στο No 150 με No 180). Χρειάζεται λίγος χρόνος για τρίψιμο, οπότε θα χρειαστείτε λίγη υπομονή! Μόλις ολοκληρώσετε το τρίψιμο, χρησιμοποιήστε ένα κολλώδες πανί για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη. Ή όπως εγώ, χρησιμοποιήσετε μια υγρή χαρτοπετσέτα. . . Ωστόσο, το κολλητικό πανί λειτουργεί καλύτερα.

Βήμα τέταρτο: Γεμίστε τις τρύπες στο κομμάτι σας.
Μόλις τρίψετε τη βαφή, θα είναι ορατές τυχόν τρύπες ή ανοίγματα που θέλετε να γεμίσετε. Χρησιμοποιήστε ένα σφραγιστικό-πληρωτικό για ξύλα για να το κάνετε αυτό. Αφήστε το να στεγνώσει σύμφωνα με το χρόνο που συνιστάται στη συσκευασία,και στη συνέχεια τρίψτε και χρησιμοποιήστε το κολλώδες πανί για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Αν θέλετε το κομμάτι σας να μείνει ημιτελές για decoupage, είστε έτοιμοι! Αν πρόκειται να βάψετε ..διαβάστε παρακάτω!

Βήμα πέμπτο: Αστάρωμα (προαιρετικό).
Ανάλογα με το χρώμα του κομματιού σας, μπορεί να χρειάζεται να ασταρώσετε. Εάν πρόκειται να βάψετε ένα σκούρο/μαύρο τραπέζι με πιο ανοιχτό χρώμα, θα πρέπει να το ασταρώσετε πρώτα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βάψετε πολλές στρώσεις από το πιο ανοιχτό χρώμα.

Το Αστάρι παρέχει κάλυψη σε πιο σκούρα χρώματα και βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή της βαφής. Το λατρεύω για ντεκουπάζ σε έπιπλα. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!

Μπορείτε να σταματήσετε εδώ (μετά το αστάρι), και να κάνετε decoupage; Απολύτως. Ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσατε με ένα μαύρο τραπέζι και θέλετε να το καλύψετε με χαρτοπετσέτες ή ρυζόχαρτα. Λοιπόν, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό πάνω από ένα μαύρο τραπέζι, καθώς η χαρτοπετσέτα και το ρυζόχαρτα είναι τόσο λεπτά.. Χρειάζεστε λοιπόν πρώτα να περάσετε ένα λευκό φόντο. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν θα τρίβατε, θα ασταρώνατε (με λευκό αστάρι) και μετά θα μπορούσατε να μεταφέρετε τις χαρτοπετσέτες ή το ρυζόχαρτο στην επιφάνεια παντού χωρίς επιπλέον βάψιμο. Είναι τόσο εύκολο!

Αλλά μπορεί να θέλετε να βάψετε. . . οπότε θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα

Βήμα έκτο: Βάψτε.
Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι αμέσως. . Το χρώμα λατέξ δεν λειτουργεί καλά με το ντεκουπάζ.

Δεν το έχω κάνει μόνη μου, αλλά άκουσα ότι τα αποτελέσματα δεν είναι καλά – φυσαλίδες, φουσκάλες, κ.λπ. Αυτό που μου λειτούργησε καλά στο παρελθόν και μπόρεσα να κάνω decoupage με επιτυχία:

  • Ακρυλικό χρώμα
  • Χρώμα κιμωλίας
  • Διάφανη Βαφή ξύλου νερού (stain)
  • Ημιδιάφανη βαφή ξύλου βάσεως νερού (για καινούργια ξυλεία), τύπου Garden Paint


Ετοιμάστε το κομμάτι σας και βάψτε κανονικά, με όσες στρώσεις χρειάζεται. Στη συνέχεια, αφήστετο να στεγνώσει για 24 ώρες πριν κάνετε decoupage. Τώρα που μάθατε πώς να προετοιμάζετε έπιπλα – είστε έτοιμες και έτοιμοι για decoupage! Καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας!

Mariet Groot

Διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων. Kαθηγήτρια σε σχολή καλων τεχνών στο Άμστερνταμ