Περνάω κερί πάνω από κιμωλία

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το χρώμα κιμωλίας για να ζωγραφίζω έπιπλα και σχεδόν οτιδήποτε. Σήμερα λοιπόν μοιράζομαι τους τρόπους για να σφραγίσετε το χρώμα κιμωλίας με κερί

Χρησιμοποιώ χρώμα κιμωλίας και φινίρισμα κεριού στεγανοποίησης για πάνω από δέκα χρόνια τώρα. Έχω μάθει λοιπόν αρκετά και θεωρώ ότι μπορώ να δώσω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην πορεία, σε αυτό σας το ταξίδι με τα χρώματα κιμωλίας!

Αφού λοιπόν βάψετε το κομμάτι σας και το αφήσετε να στεγνώσει (κατά προτίμηση όλη τη νύχτα) είναι έτοιμο για τελική επίστρωση. Το φινίρισμα με κερί είναι μια πολύ δημοφιλής επίστρωση για βαφή κιμωλίας και έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα! Πάμε λοιπόν!

Φινίρισμα με κερί Πλεονεκτήματα

Το κερί εφαρμόζεται σχετικά εύκολα και γρήγορα. Ανάλογα με τη μάρκα, είτε το βουρτσίζετε είτε το τρίβετε και το αφήνετε είτε το βουρτσίζετε σκουπίζοντας. Ο χρόνος στεγνώματος είναι γρήγορος και αφήνει ένα μεταξένιο λείο φινίρισμα. Σας επιτρέπει επίσης να είστε πιο δημιουργικοί με σκούρα κεριά και κρέμες. Και μπορεί να προστατεύσει το όμορφο φινίρισμα με κιμωλία για τα επόμενα χρόνια! Το μεγάλο πλεονέκτημα του φινιρίσματος με κερί είναι το τελικό vintage αποτέλεσμα, που δε μπορεί να στο δώσει κανένα βερνίκι. Εάν ζητάτε το απόλυτο ..στην παλαιώτητα τότε σίγουρα το κερί είναι ο καλύτερος τρόπος για να “τελειώσετε” με το έργο σας.

Φινίρισμα με κερί Μειονεκτήματα

Για να εξασφαλίσετε ένα όμορφο αποτέλεσμα, πρέπει να κάνετε τα σωστά βήματα από την αρχή. Το έμαθα μετά από καιρό και χρειάστηκε να ξαναβάψω μερικά κομμάτια ώσπου να το καταλάβω.

Εάν έχει χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος γυαλίσματος επίπλων στο κομμάτι όλα αυτά τα χρόνια, για να διατηρήσει τη λάμψη, κ.λπ. πιθανότατα θα αιμορραγήσει. Από την εμπειρία μου κατάλαβα ότι δεν εμφανίστηκε έως ότου πήγα να εφαρμόσω το κερί ή την τελική επίστρωση. Δεν ξέρω αν ήταν μια χημική αντίδραση που το έκανε να φανεί όταν εφαρμόστηκε το κερί ή κάτι άλλο, αλλά έκανε το φινίρισμα να κιτρινίσει (αν το κομμάτι είχε βαφτεί λευκό) ή να ραβδώσει (χρώματα εκτός από λευκό). Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να χρειάζεται να ξαναβάψετε ένα έπιπλο!

Για να αποτρέψετε αυτήν την καταστροφή, εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη και πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκε βερνίκι επίπλων στο κομμάτι σας, θα πρέπει να το ασταρώσετε πριν το βάψετε. Είναι ένα ενοχλητικό επιπλέον βήμα, αλλά θα χαρείτε που αφιερώσατε χρόνο να το κάνετε.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι εάν το κομμάτι είναι ένα κομμάτι υψηλής κυκλοφορίας (το οποίο χρησιμοποιείτε πολύ), συνιστάται να εφαρμόζετε ξανά το κερί μία φορά το χρόνο. Επίσης, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανένα είδος καθαριστικού στο τελειωμένο κομμάτι, εκτός εάν σκοπεύετε να εφαρμόσετε ξανά την τελική επίστρωση κεριού. Συνιστάται ένα υγρό πανί για τον καθαρισμό.

Εφαρμογή του κεριού

Αφήστε τη βαμμένη με κιμωλία επιφάνεια να στεγνώσει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα που προορίζεται για κερί ή ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι, βουρτσίστε ή σκουπίστε το κερί στο κομμάτι σας. Δουλέψτε το σε μικρές περιοχές και σκουπίστε κάθε περίσσιο υλικό. Αφήστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει πριν περάσετε το δεύτερο λεπτό στρώμα. Όταν βεβαιωθείτε ότι το κερί είναι αρκετά στεγνό, τρίψτε την περιοχή χρησιμοποιώντας σταθερή πίεση, αλλά όχι πολύ σκληρά για να μη ξύσετε το κερί. Γυαλίστε την περιοχή χρησιμοποιώντας είτε κυκλικές κινήσεις είτε εμπρός-πίσω κινήσεις ή συνδυασμό και των δύο κινήσεων. Ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής που επιλέγετε φροντίστε να απλώνετε το κερί ομοιόμορφα.

Εάν χρησιμοποιείτε μαλακό κερί και θέλετε να εφαρμόσετε την τεχνική της απογύμνωσης τότε θα πρέπει πρώτα να κερώσετε, και να προβείτε στην τεχνική της απογύμνωσης. Μετά από αυτό, εφαρμόζετε μια δεύτερη στρώση κεριού. Αυτό δεν είναι απαραίτητο με τα σκληρά κεριά (κεριά φυσικά που περιέχουν και κερί carnauba). όπου μπορείτε να προβείτε απευθείας στην απογύμνωση και στη συνέχεια στο ‘κέρωμα”.

Επίσης, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα κερί αντίκας, συνιστάται να κερώσετε το κομμάτι με διάφανο κερί πρώτα και μετά να εφαρμόσετε το κερί αντίκας. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε καλύτερα πώς λειτουργεί το κερί αντίκας.

Αυτές είναι λοιπόν οι εμπειρίες μου με το κέρωμα! Ελπίζω ότι αυτό σας βοήθησε είτε μόλις ξεκινάτε είτε αν έχετε απογοητευτεί με κιτρινίσματα ή ραβδώσεις από τη χρήση κεριού.

Bente Hansen

Heimdal Norway

Φανατικός DIY.