Μετατρέπω εύκολα ένα ξύλινο έπιπλο σε παλιό

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δημιουργήσετε μια παλαιωμένη πατίνα σε βαμμένα έπιπλα. Εδώ θα περιγράψω πώς να δημιουργήσετε μια ψεύτικη πατίνα χρησιμοποιώντας την υβριδική διακοσμητική βαφή Multi One

Προετοιμασία τεμαχίου: Αφαιρέστε τυχόν υλικό από το κομμάτι. Αποσυναρμολογήστε οτιδήποτε αφαιρείται εύκολα. Αυτό περιλαμβάνει πόρτες, αφαίρεση γυαλιού κ.λπ.  Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες με ένα ήπιο καθαριστικό.

Τρίψιμο ή απογύμνωση: Κανονικά δεν απαιτείται απογύμνωση. Εάν το αρχικό φινίρισμα, η διαφανής επίστρωση ή το χρώμα, ξεφλουδίζει, πρέπει να γίνει απογύμνωση για να φτάσει σε μια συμπαγή επιφάνεια. Κατά το τρίψιμο χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο 100-120 για να τραχύνετε όλες τις επιφάνειες. Μην ανησυχείτε για την προσπάθεια αφαίρεσης ελαττωμάτων. Αυτά είναι επιθυμητά για να κάνουν μια πειστική ..ηλικιωμένη εμφάνιση. Αφαιρέστε όλη τη σκόνη με ηλεκτρική σκούπα και κολλητικό πανί.  

Βήμα πρώτο: Εφαρμόστε ένα αστάρι, αφήστε να στεγνώσει εντελώς και τρίψτε απαλά. Ένα αστάρι με βάση το λάδι, όπως το Aqua Seal Oil, λειτουργεί καλύτερα. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε δύο λεπτές στρώσεις για καλή κάλυψη χωρίς τρεξίματα ή σταλαγματιές.

Βήμα Δεύτερο: Εφαρμόστε το βασικό στρώμα. Εφαρμόστε μια βασική στρώση χρώματος χρησιμοποιώντας ρολό, πινέλο ή σπρέι και αφήστε το να στεγνώσει τελείως. Μια βαφή με σατινέ γυαλάδα λειτουργεί καλύτερα, αλλά και τα ποιοτικά ματ χρώματα λειτουργούν επίσης καλά. Ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα λειτουργεί καλύτερα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε χρώμα. Είτε καθαρό  λευκό είτε υπόλευκο θα δώσει καλά αποτελέσματα. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για εφαρμογή εάν το κομμάτι είναι μικρό ή στις δυσπρόσιτες περιοχές ενός μεγαλύτερου τεμαχίου.

Φθορές: Αν θέλετε βαθουλώματα, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Χρησιμοποιήστε σφυρί, αλυσίδα, μαχαίρι κ.λπ. Οι άκρες  (κορυφές), μπορούν στη συνέχεια να λειανθούν για να αποκαλύψουν το αρχικό φινίρισμα για μια αυθεντική εμφάνιση. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε περιοχές τυχαίας φθοράς χωρίς να το παρακάνετε. Αυτό βέβαια  είναι προαιρετικό.

Εφαρμογή Multi One:  Μία απόχρωση σε πολύ σκούρο καφέ  όπως το Truffle και η Mocha ή ένα γκρι χρώμα σαν το Malibu Gray και το Blue Moon  θα λειτουργήσουν καλύτερα. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα από το Multi One σε ένα πλαστικό πιάτο ή φαρδύ δοχείο. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, ελαφρώς βρεγμένο πινέλο, εφαρμόστε το επάνω στην βαμμένη επιφάνεια  και αφαιρέστε την περίσσεια βαφή. Δουλέψτε με μικρή ποσότητα Multi  One  τη φορά. Εάν σας πιάνει πολύ προϊόν το πινέλο, ταμπονάρετε σε ένα πανί ή χαρτοπετσέτα πριν ξεκινήσετε να εργάζεστε στο κομμάτι σας. Βουρτσίστε ελαφρά το κομμάτι σας σε τμήματα χρησιμοποιώντας πλήρεις πινελιές. Το Multi One έχει την εξαιρετική ιδιότητα να μη κρύβει το χρώμα της βάσης σας. Εφαρμόζοντας το Multi  One λίγο πιο παχύ σε ορισμένα σημεία και πιο ελαφρύ σε άλλα. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια αυθεντική εμφάνιση. Συμβουλή: Εάν μια περιοχή είναι πολύ παχιά, απλώς αφαιρέστε την περίσσεια βαφή ταμπονάροντας με ένα καθαρό πανί  και βουρτσίστε προσεκτικά την περιοχή.

Εφαρμόστε Clear Coat: Μόλις στεγνώσει το κομμάτι, εφαρμόστε μια διάφανη επίστρωση για να προστατεύσετε την εργασία σας. Μπορείτε  να εφαρμόσετε το υβριδικό βερνίκι  Standex  με φινίρισμα Eggshell. Η χρήση αυτής της χαμηλής γυαλάδας θα φαίνεται καλύτερη και θα αναδείξει την ταλαιπωρημένη ηλικία του κομματιού σας.

  • Σας συμβουλεύω να δοκιμάζετε πάντα την τεχνική της ψεύτικης πατίνας σας, σε ένα κομμάτι ξύλου πριν την εφαρμόσετε σε ένα ολόκληρο έπιπλο.

Γιώργος Μπογιατζόγλου

Αρχιτέκτονας εσωτερικού χώρου