Όταν η αγάπη για το ξύλο γίνεται τέχνη!

Εμπνεύστηκε απ’ το ξύλο, και δημιούργησε πρωτοποριακά σύγχρονα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά. Οι δημιουργίες του μπήκαν σε σπίτια σε όλο τον πλανήτη, σε επιλεγμένα καταστήματα, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερο κοινό.

Από τότε που μπορώ και θυμάμαι τον εαυτό μου, το ξύλο είχε ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου.  Η πηγαία  ζεστασιά του  μ έκανε  να ..ασχοληθώ μαζί του!   Οι πρώτες μου παιδικές κατασκευές κάτι μικρές ξύλινες βάρκες  από θαλάσσιο πλυμένο ξύλο και καλάμι. Λίγο ποιο μετά στα πρώτα χρόνια της εφηβικής μου νιότης, έφτιαξα ένα ξύλινο ψαροντούφεκο . Χωρίς να το καταλάβω , η αγάπη μου για το ξύλο ήταν το  βουλοκέρι που σφράγιζε  στο μυαλό τις επιθυμίες μου και ταυτόχρονα έβαζε τα θεμέλια  για το επαγγελματικό μου ταξίδι.  Ένα ταξίδι που μέσα από προβληματισμούς και συνεχείς αναζητήσεις σε ..φορτώνει  με περιβαλλοντολογικές ανησυχίες και σε κάνει περισσότερο ευαίσθητο αλλά και σοφότερο. 

Μέσα λοιπόν από αυτές μου τις αναζητήσεις ανακάλυψα το φυτικό  λάδι της εταιρίας LACQ, και  το οποίο χρησιμοποιώ για να δώσω ένα διαφορετικό φινίρισμα σε πολλές από τις κατασκευές μου.

Γιατί το χρησιμοποιώ;

Στον τομέα του οικολογικού και φιλικού προς την υγεία φινιρίσματος, το λάδι αυτό είναι πρωταθλητής , καθώς λίγα άλλα φινιρίσματα έχουν τόσο καλή απόδοση με τόσους πολλούς τρόπους.  Αυτή η υπεροχή απόδοσης προκύπτει από τη μοναδική του σύνθεση σε λιπαρά οξέα σε σχέση με  άλλα λάδια ξήρανσης.

Δεν μουχλιάζει, δεν γίνεται κεχριμπαρένιο, ούτε ταγγίζει

Φυσικά ή συνθετικά, ασφαλή για τρόφιμα ή όχι, τα περισσότερα φινιρίσματα αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα προβλήματα. Τα περισσότερα φινιρίσματα με βάση το λάδι και τα συνθετικά φινιρίσματα αποχρωματίζονται ολοένα και περισσότερο καθώς γερνούν, ενώ πολλά φινιρίσματα καθαρού λαδιού διατρέχουν τον κίνδυνο να ταγγίσουν πριν από τη χρήση. Το χειρότερο από όλα, ορισμένα φινιρίσματα επιτρέπουν στη μούχλα να αναπτυχθεί όπου υπάρχουν  υγρές συνθήκες, ωστόσο το λάδι LACQ αντιστέκεται ακόμα και στα βακτήρια. 

Είναι αδιάβροχο

Μπορεί να φαίνεται ότι όλα τα λάδια επίπλων και τα μείγματα λαδιού/κεριού είναι επίσης   αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.  Με το λάδι της LACQ και με αρκετές στρώσεις για να γεμίσουν οι  πόροι, η υγρασία και το  νερό δεν περνάει.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ένα σκάφος, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να χρησιμοποιείται σε ξύλινα σκεύη και έπιπλα εξωτερικού χώρου.

Είναι μη αλλεργιογόνο

Το υπέροχο αυτό λάδι  προέρχεται στην πραγματικότητα από τους σπόρους ενός μούρου. Αν και αυτό το μούρο του δέντρου Vernicia fordii μοιάζει εξωτερικά με ξηρό καρπό, το λάδι  του λέγεται ότι είναι ασφαλές ακόμα και για άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.

Είναι ασφαλές

Δεν πρέπει να το πίνετε ή να μαγειρεύετε μαζί του, αλλά δεν είναι κακό για το περιβάλλον ή ανθυγιεινό να το εφαρμόζετε. Είναι ασφαλές για τα άτομα που χρησιμοποιούν τα ξύλινα σκεύη σας, ασφαλές για τα παιδιά που μασούν την άκρη του τραπεζιού, ή κάποιο ξυλινο παιχνίδι και ασφαλές για τον σκύλο που τρώει τα πόδια του κρεβατιού..και ας  εκνευρίζομαι όταν αντικρίζω  αυτές τις απαίσιες γρατσουνιές!

 Πέρα από το λάδι της LACQ

Αυτό το ταξίδι αναζήτησης για να αγοράσω ένα φινίρισμα που θα ικανοποιούσε  τις απαιτήσεις μου, με οδήγησε τελικά να ανακαλύψω την εταιρία KOLLA και το  μοναδικό λάδι LACQ. Από μια απίστευτη φυσική λάκα από φυτό, μέχρι τη φυσική κόλλα που αντέχει το ξύλο , ο φυσικός κόσμος του φινιρίσματος είναι αρχαίος, ευρύς, και εκπληκτικά σχετικός με το σήμερα. Θα έλεγα ότι άξιζε αυτό το ταξίδι.

Ο Γιαννης Φραγκιαδάκης  είναι ένας αυτοδίδακτος σχεδιαστής κατασκευαστής, που εργάζεται από το μικρό εργαστήριο του, στο  χωριό Μοχλό της Βορειανατολικής Κρήτης. Ξεκίνησε την καριέρα του  μετά το κολέγιο να δουλέψει σε μια τοπική ξυλουργική εταιρία  και την πρώτη του μέρα στη δουλειά ήξερε ότι αυτό ήταν το πεπρωμένο του. Τώρα ..ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του φτιάχνοντας μοναδικά και ποικίλα κομμάτια που κυμαίνονται από έπιπλα, ντουλάπες και τραπέζια μέχρι μικρά βάζα, πιατέλες και κουτάλια. Μάθετε περισσότερα στο:

https://woodworksmochlos.com/