Color Through the Decades 1920

Είναι μία μαγική δεκαετία. Στην Αμερική κυριαρχεί η Τζαζ μουσική, δίνεται το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες, ισχύει η ποτοαπαγόρευση. Τα χρώματα εκείνης της εποχής ήταν γενικά ανοιχτόχρωμα και γκρι. Μουντά και απαλά με ένα μυστήριο και μία γλυκύτητα ταυτόχρονα. Με αξεσουάρ και τόνους σε ζωντανά χρώματα όπως το Chinese red & το Blue Peacock. Αυτή η λαμπερή δεκαετία ήταν η ακμή των σχεδιαστών εσωτερικών χώρων, ενός νέου επαγγέλματος που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία δωματίων φαντασίας για πολυτελή κοκτέιλ πάρτι και βασιλικούς θαμώνες.

Ο μοντερνισμός στο σπίτι απογειώθηκε στην Ευρώπη με τη δημιουργία του Bauhaus και συγκλόνισε τον κόσμο με την λιτή του εμφάνιση. Οι αρχιτέκτονες άρχισαν να σχεδιάζουν αντικείμενα για το σπίτι, όπως σετ καφέ και ραδιόφωνα, καθώς και κτίρια. Στα μέσα της δεκαετίας, το art deco παρουσιάστηκε στο Παρίσι και έγινε το σημαντικότερο νέο στυλ. Η δεκαετία που είναι γνωστή για την παρακμή της ολοκληρώθηκε με τη συντριβή της Wall Street, η οποία βύθισε την Αμερική και κατά συνέπεια μεγάλο μέρος της Ευρώπης σε οικονομική ύφεση.

Color Through The Decades 1920

Color Through the Decades 1930-1940

H δεκαετία του 1930 ήταν από πολλές απόψεις μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από ταραγμένα πνεύματα και αναταραχή, καθώς η μεγάλη κατάθλιψη είχε τον αντίκτυπό της στις ζωές πολλών και η πολιτική καταστροφή άρχισε να κάνει το δρόμο τους σε όλη την Ευρώπη. Η άνοδος του φασισμού και οι αμερικανικές σκοτεινές χιονοθύελλες διαμόρφωσαν τον τρόπο σκέψης, δημιουργίας και ένδυσης των ανθρώπων. Και, ενώ μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι κάθε χρώμα ήταν παρόν σε κάθε δεκαετία της ιστορίας, υπήρχαν μερικά χρώματα, που καθόριζαν ολόκληρο το οπτικό τοπίο της δεκαετίας του ’30.

Η δεκαετία του 1930 χαρακτηρίστηκε από χρωματική παλέτα που ήταν σιωπηλή, απαλή και, πάνω από όλα, σκονισμένη. Τα περισσότερα από τα χρώματα που μπορεί κανείς να δει αυτή τη δεκαετία ήταν ομιχλώδη και κιμωλία. Οι απαλές αποχρώσεις του μωβ και της λεβάντας, καθώς και αποχρώσεις όπως ο θαλασσινός αφρός ή το άνθος αραβοσίτου ήταν μερικά από τα καθοριστικά οπτικά στοιχεία αυτής της εποχής.

Color Through The Decades 1930-1940

Color Through the Decades 1950

Το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου πυροδότησε μια ήρεμη και καταπραϋντική ανάγκη για πολλούς στον κόσμο. Η μεταπολεμική Ευρώπη ξαφνικά είχε άφθονη ευημερία, προϊόντα για αγορά και πώληση και το χρώμα ήταν αναπόσπαστο συστατικό αυτού του πακέτου. Αυτή η δεκαετία έδειξε μια αγάπη για τα παστέλ χρώματα, μια σειρά από πιο απαλές αποχρώσεις για να προσελκύσει την νοικοκυρά και τους εφήβους. Τα παστέλ μπορούν να βρεθούν στο σπίτι, στη μόδα, ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία εκτείνοντας τάσεις όπως ο ατομικός σχεδιασμός, οι σκανδιναβικές επιρροές και η έμπνευση από τα ταξίδια στη Χαβάη.

Η δεκαετία του 1950 ήταν μια εποχή πολλών χρωμάτων. Το Technicolor, σίγουρα – τεχνητό και ελπιδοφόρο, και ως φίλτρο αποκαλύπτει τους περιορισμούς και τις επιδιώξεις της εποχής του. Αυτή τη δεκαετία, τα παιδιά ντύνονται όπως και οι γονείς τους, αλλά οι μουσικές τους προτιμήσεις αλλάζουν με την εμφάνιση του rock&roll. Αργότερα εμφανίζεται το μπλου τζιν, κυρίως για τα αγόρια. Τα κορίτσια εξακολουθούν να φορούν φούστες. Μια από τις δημοφιλέστερες μόδες της δεκαετίας είναι το χούλα-χουπ.

Color Through The Decades 1950

Color Through the Decades 1960

Η δεκαετία του ’60 ήταν μια εποχή τεράστιων αλλαγών, τόσο τεχνολογικά όσο και κοινωνικά. Η αρχή της δεκαετίας θύμιζε τη δεκαετία του ’50 που ξεκινούσε πιο παραδοσιακά. Η ειρήνη, η αγάπη και οι Beatles συγκλονίζουν τον κόσμο. Ήταν μια εποχή που ήταν πολύ συγκρουσιακή. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 πολλοί ακτιβιστές ξεσηκώθηκαν και οι προσπάθειες για την ειρήνη αυξήθηκαν με το κίνημα των Χίπηδων.

Τα χρώματα σε αυτήν την εποχή είναι μοντέρνα και με έντονες αντιθέσεις. Συνδυασμοί όπως το φούξια ροζ και το πορτοκαλί μανταρίνι τοποθετήθηκαν δίπλα-δίπλα. Το πράσινο, το χρυσό, το πορτοκαλί και το κίτρινο ήταν πολύ δημοφιλή και μπορούσαν να βρεθούν σε όλα, από ρούχα μέχρι διακόσμηση σπιτιού, ακόμα και σε αυτοκίνητα. Το ασπρόμαυρο κάνει επίσης.. μια δήλωση κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας με σούπερ γεωμετρικά μοτίβα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν οι μέγιστες αντιθέσεις για μια εντυπωσιακή, προκλητική εμφάνιση.

Color Through The Decades 1960

Color Through the Decades 1970

Η δεκαετία του 1970 ή η δεκαετία «Εγώ», σύμφωνα με τον συγγραφέα Τομ Γουλφ – ήταν μια εποχή που κυριαρχούσαν οι τάσεις της αυτοδιάθεσης, της αυτογνωσίας και της αυτοβοήθειας στην κοινωνία. Ήταν μια εποχή Ψυχρού Πολέμου και ζεστών χρωμάτων. Εν μέσω μιας κρίσης πετρελαίου και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η εσωτερική διακόσμηση άλλαξε για να αντικατοπτρίζει έναν νέο σεβασμό για τη φύση και μια συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών ανησυχιών. Ο σχεδιασμός αντανακλούσε επίσης μια ασιατική πολιτιστική επιρροή καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν απαντήσεις στις πνευματιστικές διδασκαλίες τους.

Η τάση κατά του κατεστημένου που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 συνεχίστηκε και εκφράστηκε στη διακόσμηση του σπιτιού μέσω της χρήσης καινοτόμων σχεδίων. Δημοφιλή υλικά ήταν το γυαλί, το βινύλιο και το δέρμα, καθώς και το μέταλλο, το χρώμιο και το ξύλο. Το χρώμιο και το γυαλί δημιούργησαν μια καθαρή, διαστημική εμφάνιση και το πλαστικό έγινε αποδεκτό υλικό για έπιπλα.

Color Through The Decades 1970