Ανθεκτική προστασία από τη μητέρα φύση

Το φυσικό λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως αδιάβροχο φινίρισμα για σκάφη και άλλα ξύλινα αντικείμενα, καθώς και για φινίρισμα πέτρας. Το καθαρό λάδι tung είναι μια δημοφιλής και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Οφέλη της χρήσης ως φινίρισμα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αγαπούν το λάδι tung και ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι το εύκαμπτο, ανθεκτικό, ασφαλές για τα τρόφιμα προστατευτικό και αδιάβροχο φινίρισμά του. Το λάδι tung στεγνώνει πιο γρήγορα από άλλα λάδια, καθιστώντας το πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο στην εφαρμογή. Από αισθητικής άποψης, προσδίδει ένα όμορφο ματ φινίρισμα προσθέτοντας βάθος στους κόκκους του ξύλου.

Διαφορά μεταξύ καθαρού και σκούρου tung oil

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το καθαρό λάδι tung δεν περιέχει πρόσθετα και αποστάγματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργεί γυαλιστερό ή βαρύ φινίρισμα. Το καθαρό λάδι tung στεγνώνει σε μελί χρώμα.

Οι πολλές χρήσεις του tung oil

Οι ξυλουργοί, οι τεχνίτες και οι χομπίστες λατρεύουν το λάδι tung και με τα χρόνια το έχουν χρησιμοποιήσει ως ένα όμορφο και προστατευτικό φινίρισμα σε μεγάλο αριθμό έργων και επιφανειών. Για παράδειγμα, το λάδι tung έχει χρησιμοποιηθεί με φανταστικά αποτελέσματα για το φινίρισμα επιφανειών ξύλου, μπαμπού, σκυροδέματος, πέτρας, τούβλου, ακόμη και μεταλλικών επιφανειών. Το λάδι Tung είναι αγαπημένο για φινίρισμα ξύλινων δαπέδων, ντουλαπιών, καταστρωμάτων, πλαισιωτών, πάγκων κουζίνας, κιθάρων και άλλων μουσικών οργάνων, χειροποίητων παιχνιδιών και πολλών άλλα. Αν αναρωτιέστε αν είναι το κατάλληλο λάδι ξύλου για το έργο σας, μάλλον είναι!

Κατασκευή μουσικών οργάνων

ΕΥΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΛΑΔΙΟΥ TUNG ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ

Η εφαρμογή λαδιού tung είναι εύκολη και αποτελεσματική! Οι κύριες συμβουλές που πρέπει να θυμάστε είναι:

Μην αφήνετε υπερβολικό λάδι στην επιφάνεια κατά τη φάση σκλήρυνσης.

Δεν χρειάζεται τρίψιμο μεταξύ των στρώσεων.

Δεν χρειάζεται άλλο στεγνωτικό ή τελική επίστρωση.

Η σωστή εφαρμογή του λαδιού tung εξαρτάται από το εάν ξεκινήσετε με μια καθαρή και προετοιμασμένη επιφάνεια. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει γράσο, λάδι, βρωμιά, σκόνη ή άλλες ακαθαρσίες στην επιφάνεια.

Εάν είναι απαραίτητο, ξεκινήστε με τρίψιμο ή απογύμνωση της επιφάνειας για να αφαιρέσετε τυχόν επίστρωση ή φινίρισμα που υπάρχει ήδη. Το λάδι Tung μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε γυμνές επιφάνειες ή πάνω από άλλη στρώση λαδιού tung. Ακολουθήστε αυτό καθαρίζοντας την επιφάνεια με φωσφορικό τρινάτριο. Τρίψτε την επιφάνεια άλλη μια φορά με γυαλόχαρτο 150 και, στη συνέχεια, σκουπίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε όλη τη σκόνη.

  • ΑΡΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ

Ένα διαλυτικό θα κάνει το λάδι tung πιο εύκολο στην εφαρμογή, πιο γρήγορα στο στέγνωμα και θα βελτιώσει τη διείσδυση. Η μόνη φορά που δεν πρέπει να αραιώσετε πρώτα το λάδι είναι εάν το απλώνετε σε ξεπερασμένο ξύλο, σκυρόδεμα, παλιά και ημιτελή ξύλινα δάπεδα ή άλλες εξαιρετικά απορροφητικές επιφάνειες. Για να αραιώσετε το λάδι, συνδυάστε το με ίσα μέρη διαλύτη εσπεριδοειδών, ορυκτά αποστάγματα ή άοσμα ορυκτά αποστάγματα πριν την εφαρμογή. Μην χρησιμοποιείτε ορυκτό απόσταγμα ή άοσμο ορυκτό απόσταγμα που διατίθεται στην αγορά ως «πράσινο», «φιλικό προς το περιβάλλον» ή παρόμοια λεκτική έκφραση. Αυτά δεν αναμειγνύονται με το λάδι tung και θα δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα στο φινίρισμά σας.  

  • ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΡΩΜΑ

Μπορείτε να εφαρμόσετε το λάδι με μια βούρτσα με φυσικές τρίχες, μια βούρτσα σφουγγαριού ή ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι. Εφαρμόστε ελεύθερα το λάδι στην επιφάνεια. Σε αντίθεση με το βερνίκι, το οποίο κάθεται πάνω από το ξύλο, ο στόχος με το λάδι tung είναι να κορεστούν πλήρως τα κύτταρα του ξύλου. Όταν εφαρμόσετε την πρώτη στρώση, αφήστε το λάδι να απορροφηθεί.

  • ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΡΩΣΕΙΣ

Αφού απορροφηθεί η πρώτη στρώση, εφαρμόστε μια δεύτερη στρώση. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία εφαρμογής στρώσεων, περιμένοντας 40 λεπτά μεταξύ των στρώσεων εάν είναι απαραίτητο, έως ότου πάνω από το 80 τοις εκατό της επιφάνειας να παραμείνει γυαλιστερό για τουλάχιστον 40 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι οι ξύλινες κυψέλες έχουν κορεστεί και μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα. Τα διακοσμητικά αντικείμενα μπορεί να χρειάζονται δύο έως τέσσερις στρώσεις, ενώ οι λειτουργικές επιφάνειες που θα χειριστείτε, θα χρησιμοποιήσετε ή θα περπατήσετε θα χρειάζονται τουλάχιστον τρεις έως πέντε.

  • ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΜΕΝΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.

Αφού εφαρμόσετε πολλές στρώσεις και το ξύλο δεν θα απορροφήσει άλλο λάδι, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε την επιφάνεια. Αν υπάρχουν λακκούβες λαδιού στην επιφάνεια, σκουπίστε τις με ένα πανί. Αυτό είναι σημαντικό καθώς δεν πρέπει το λάδι tung να αρχίσει να σκληραίνει στην επιφάνεια.

Σε αυτό το σημείο, η επιφάνειά σας είναι πλήρως κορεσμένη. Ωστόσο, το καθαρό λάδι tung θα κατακαθίσει μέσα στο ξύλο/υλικό όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα. Για να έχετε το καλύτερο φινίρισμα, συνιστούμε να εφαρμόσετε μία ή δύο ακόμη στρώσεις λαδιού, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, μετά από αυτό το διάστημα αναμονής. Φροντίστε να σκουπίσετε το λάδι που βρίσκεται στην επιφάνεια που δεν απορροφάται. Κρεμάστε τα κουρέλια εμποτισμένα με λάδι ξεχωριστά έξω για να στεγνώσουν πριν τα πετάξετε.

  • ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΕΩΣ 30 ΗΜΕΡΕΣ

Από εδώ, το λάδι θα χρειαστεί μια εβδομάδα έως 10 ημέρες για να αρχίσει να ωριμάζει και από 15 έως 30 ημέρες για να σκληρύνει πλήρως. Μην βάζετε το αντικείμενο με λάδι tung στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τις πρώτες 10 ημέρες ωρίμανσης, ελέγξτε και σκουπίστε τυχόν λάδι tung που μπορεί να διαρρεύσει στην επιφάνεια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ωρίμανσης, μπορείτε να περπατάτε σε δάπεδα με καθαρά παπούτσια, αλλά αποφύγετε να τοποθετείτε βαριά αντικείμενα στο πάτωμα ή να περπατάτε πάνω σε αυτό με βρώμικα παπούτσια. (Συμβουλή: βάλτε παλιά κουρέλια κάτω από τα παπούτσια σας για να περπατήσετε στην επιφάνεια ανεξάρτητα από τα παπούτσια που φοράτε.) Δεν χρειάζονται άλλα σφραγιστικά ή προστατευτικά προϊόντα πάνω από το λάδι σας. Σφραγίζει φυσικά, αδιαβροχοποιεί και προστατεύει τις επιφάνειές σας!

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ ΣΑΣ

Το καθαρό λάδι tung καθαρίζεται εύκολα! Για τα δάπεδά σας ή άλλα ξύλινα αντικείμενα, απλώς χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και τυπικό σαπούνι πιάτων. Αυτό είναι!

  • ΕΠΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά ή περπατάτε συχνά μπορεί να χρειάζονται κάποια συντήρηση για να αναζωογονηθεί η εμφάνισή τους και να προστεθεί περισσότερη προστασία. Για να το κάνετε αυτό, απλά ανακατέψτε 2 μέρη διαλυτικό σε 1 μέρος λάδι tung και σκουπίστε τις επιφάνειές σας. Αφήστε χρόνο να στεγνώσει όσο χρειάζεται.