Η πρώτη μου φορά που χρησιμοποίησα χρώμα κιμωλίας: Πρόκληση αλλά και απόλυτη επιτυχία!

Εδώ και είκοσι χρόνια είχα αποκτήσει πολλές δεξιότητες DIY. Θεωρούσα ανόητο ότι θα μπορούσα να βάψω μία επιφάνεια χωρίς λείανση ή αστάρωμα! Επειδή λοιπόν η λείανση και το αστάρωμα φάνταζαν στο μυαλό μου σαν μια φοβερή και δύσκολη δουλειά, συνέχισα με ..τον όρκο μου: Να μην βάφω έπιπλα!

Κάποια στιγμή βρήκα το χρόνο να κάνω κάποια μεγαλύτερη έρευνα στο Διαδίκτυο να πειραματιστώ με “συνταγές” του τύπου “φτιάξε μόνος σου το δικό σου χρώμα κιμωλίας”. Μου πήρε πολύ χρόνο για να καταλάβω ότι το γνήσιο και πραγματικό χρώμα κιμωλίας δεν έχει καμιά σχέση με τα συμβατικά χρώματα, αλλά ούτε και με όλες αυτές τις δήθεν “συνταγές”! Ακόμα πιο σημαντικό, έμαθα ότι με αυτό το καταπληκτικό προϊόν που ονομάζεται κιμωλία, μπορώ πραγματικά να βάφω χωρίς το φοβερό: Λείανση και το επιπλέον βήμα του ασταριού. Έπεισα λοιπόν τον εαυτό μου πως δεν είχα πλέον καμία δικαιολογία για να μην δοκιμάσω την βαφή σε έπιπλα χρησιμοποιώντας γνήσια χρώματα κιμωλίας.

Την ίδια στιγμή άρχισα να διαβάζω blogs και να μαθαίνω για ένα νέο (νέο για μένα) προϊόν, που ονομάζεται κιμωλία. Φαινόταν ότι ολοένα και περισσότεροι το χρησιμοποιούσαν για να βάφουν πανέμορφα κομμάτια επίπλων.

Τώρα έχω ένα επιτυχημένο έργο στο χαρτοφυλάκιό μου, και θεωρώ ότι είμαι σίγουρα μία ειδικός ζωγράφος επίπλων. Δεν είμαι πλέον τόσο εκφοβισμένη όσο τον πρώτο καιρό και θεωρώ ότι μπορώ να μοιραστώ μερικές συμβουλές για άλλους αρχάριους εκεί έξω. Απαντώ λοιπόν στις περισσότερα συχνές ερωτήσεις που δέχομαι.

Πρέπει να τρίψω ανάμεσα σε στρώσεις κιμωλίας;  

Το χρώμα κιμωλίας πρέπει να εφαρμοστεί σε πολλές στρώσεις και οι χρήστες που κάνουν για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να ανησυχούν όταν η πρώτη στρώση γίνεται λίγο ραβδωτή ή κηλιδωτή. … Το ελαφρύ τρίψιμο μεταξύ των στρώσεων είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας για την επίτευξη λείου φινιρίσματος σε οποιαδήποτε βαμμένη επιφάνεια, καθώς η κιμωλιακή φύση του χρώματος το καθιστά ιδιαίτερα εύκολο.

Βρέχετε το πινέλο σας όταν χρησιμοποιείτε χρώμα κιμωλίας;  

Ναί. Αλλά οποιαδήποτε περίσσεια ποσότητα νερού πρέπει να αφαιρείται, αφήνοντας τη βούρτσα υγρή αλλά όχι βρεγμένη. Οι ελαφρώς υγρές τρίχες ταιριάζουν καλύτερα για την εφαρμογή ενός πιο λείου φινιρίσματος.

Πώς θα απαλλαγείτε από τις πινελιές στο χρώμα κιμωλίας;  

Θα σας συνιστούσα να επιλέξετε χρώμα κιμωλίας που είναι έτοιμο προς χρήση. Έτσι θα αποφύγετε πιθανόν λάθος κατά την αραίωση και το σημαντικότερο:Όταν μετά την χρήση αποθήκευσετε το περίσσιο υλικό, δεν έχετε κανέναν κίνδυνο να δημιουργηθούν μύκητες στο χρώμα και να αναγκαστήτε να το πετάξετε!Σε αντίθετη περίπτωση αραιώστε οποιοδήποτε εξαιρετικά παχύρρευστο χρώμα προσθέτοντας νερό και ανακατεύοντας καλά.Διατηρήστε το πινέλο υγρό όταν βάφετε, αλείφοντας το με νερό πριν το βουτήξετε στο χρώμα.Όταν βάφετε έπιπλα, χρησιμοποιήστε λεπτές στρώσεις χρώματος κιμωλίας.Ραντίστε τα έπιπλα με νερό πριν τα βάψετε.

Πώς εξομαλύνετε τις πινελιές στο χρώμα κιμωλίας;  

Βήμα 1: εφαρμόστε δύο ή τρεις στρώσεις χρώματος κιμωλίας με ένα πινέλο για να έχετε καλή, σταθερή κάλυψη. Βήμα 2: Χαμηλώστε τις πινελιές. Βήμα 3: Χρησιμοποιήστε έναν κύλινδρο αφρού για να εφαρμόσετε μια τελική στρώση χρώματος. Χρησιμοποιώντας μόνο τον κύλινδρο για την τελική στρώση, περιορίζετε τη σπατάλη χρώματος και ταυτόχρονα έχετε το ωραίο, απαλό φινίρισμα που θέλετε.

Είναι καλύτερα να περάσω κερί ή βερνίκι πάνω από το χρώμα κιμωλίας;  

Το κερί μπορεί να δώσει απαλή λάμψη, θα παραμείνει αρκετά ματ και είναι καλύτερο για έργα όπου αναζητάτε μια πιο φυσική, ζωγραφισμένη στο χέρι εμφάνιση. Το βερνίκι διατίθεται σε επίπεδα γυαλάδας καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για έργα όπου θέλετε λίγη περισσότερη λάμψη.

Annet Buis

Εικαστικός