Συμβουλές βαφής με κιμωλία για αρχάριους

Αυτές οι εύκολες συμβουλές ζωγραφικής με κιμωλία για αρχάριους θα σας δώσουν μια καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας και θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε το δημιουργικό ταξίδι της ζωγραφικής επίπλων με χρώμα κιμωλίας.

Το χρώμα κιμωλίας είναι ένα χρώμα επίπλων που έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στις περισσότερες επιφάνειες, κάτι που γενικά σημαίνει ότι δεν απαιτείται τρίψιμο πριν ξεκινήσετε το βάψιμο των επίπλων σας. Απλώνεται εύκολα, ώστε να μπορείτε να βάψετε το έπιπλο σας γρήγορα με ελάχιστη έως καθόλου προετοιμασία.Το χρώμα κιμωλίας στεγνώνει γρήγορα σε ματ φινίρισμα και είναι εξαιρετικά ευέλικτο.Ανάλογα με τον τρόπο που το εφαρμόζετε, μπορεί να σας δώσει ένα λείο, αναμεμειγμένο ή ανάγλυφο φινίρισμα βαφής.

 • Ξεκινώντας με την κιμωλία
 • Για όσους είστε νέοι στη ζωγραφική με κιμωλία, συνιστούμε το πρώτο σας έργο να μην είναι κάτι που έχει υψηλή συναισθηματική ή/και προσωπική αξία για εσάς. Αφιερώστε χρόνο για να “παίξετε” με τα πινέλα και τη ζωγραφική σας, και εξασκησθείτε στις βασικές τεχνικές πριν ασχοληθείτε με ένα μεγαλύτερο και πιο προσωπικό έργο. Ένα τραπέζι ή ένα βοηθητικό τραπέζι, μία συρταριέρα ή ακόμα καλύτερα κάτι που παίρνετε δωρεάν και το βρήκατε στην άκρη του δρόμου ή το αγοράσατε φτηνά σε ένα κατάστημα.

 • Αγκαλιάστε τις ατέλειες
 • Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε ομορφιά στις ατέλειες, τότε η ζωγραφική με κιμωλία δεν είναι για εσάς. Δεν μπορείς να είσαι τελειομανής και να χρησιμοποιείς μπογιά κιμωλίας, γιατί η τελειότητα δεν είναι αυτό που πρέπει να στοχεύεις. Η ζωγραφική με κιμωλία έχει να κάνει με τη δημιουργία και την αποτύπωση εκείνων των φυσικών και vintage υφών που μεταμορφώνουν ένα θαμπό και συνηθισμένο έπιπλο σε έναν προσωπικό θησαυρό. Έχει να κάνει με τη διασκέδαση, να είσαι δημιουργικός και να είσαι πρόθυμος να πειραματιστείς.

 • Τεχνικές Βαφής
 • Με οποιοδήποτε πινέλο με φυσικές τρίχες,θα δημιουργήσετε υπέροχες πινελιές, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε αντιθέσεις στις αποχρώσεις (σκούρο με ανοικτό).Πολλά από αυτά τα πράγματα βασίζονται στις υφές που δημιουργείτε με το χρώμα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο με φυσικές τρίχες. Σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε εκπληκτικά και μοναδικά κομμάτια χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ζωγραφικής.Θα σας δώσει αυτή τη vintage γοητεία, την εμφάνιση και την αίσθηση του παλιού κόσμου.

 • Ελαχιστοποίηση των πινελιών
 • Αν ψάχνετε για πιο λείο φινίρισμα, τότε σας συνιστούμε να βρέξετε την άκρη του πινέλου σας με νερό πριν το βουτήξετε στο χρώμα.Διατηρώντας τις άκρες των τριχών σας υγρές, θα τις βοηθήσει να είναι πιο εύκαμπτες και απαλές καθώς απλώνουν το χρώμα. Με πολύ ελαφριά πίεση και το πινέλο σας σε γωνία προς τα πάνω (όχι ευθεία προς τα πάνω και προς τα κάτω), περάστε ελαφρά το χρώμα πάνω από το χρώμα εξομαλύνοντας αυτές τις βαριές πινελιές.

 • Εφαρμογή της πρώτης στρώσης
 • Για την πρώτη στρώση μην προσπαθήσετε να το κάνετε να φαίνεται τέλειο. Επιλέξτε το χρώμα σας να είναι έτοιμο προς χρήση ελαφρώς λεπτόρευστο. Διαφορετικά εάν το χρώμα είναι πολύ παχύ, θα αργεί να στεγνώσει και ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπιθύμητο ξεφλούδισμα ή/και σκάσιμο αργότερα. Εφαρμόστε μια λεπτή στρώση χρώματος στην επιφάνεια και μην ανησυχείτε αν σας φαίνεται λίγο ανώμαλο. Η πρώτη στρώση δεν φαίνεται ποτέ καλή και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αφήστε το να στεγνώσει για περίπου 45 λεπτά έως 2 ώρες και μετά ξεκινήστε να εφαρμόζετε τη 2η στρώση. Τα περισσότερα έργα απαιτούν τουλάχιστον 3 στρώσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από την εμφάνιση και την αίσθηση που θέλετε να δώσετε στο έργο σας.

 • Πόσο χρώμα θα χρειαστώ
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα λίτρο χρώματος έχει κάλυψη περίπου 12 τετραγωνικά μέτρα. Δεδομένου ότι πιθανότατα θα προσθέσετε περισσότερα από ένα στρώματα χρώματος, θα πρέπει να κάνετε κάποια μαθηματικά από την πλευρά σας. Η μπογιά κιμωλίας απλώνεται αρκετά ομαλά και φτάνει λίγο, οπότε 200 ml θα πρέπει να είναι αρκετό για μερικά μεσαία έως μικρά έργα.

 • Προστατευτική στρώση
 • Γνωστό και ως σφραγιστικό, χρησιμοποιείται για να σφραγίζει και να προστατεύει το βαμμένο έπιπλο σας. Δεν είναι απαραίτητο βήμα, αλλά συνιστάται εάν θέλετε να προστατεύσετε το φινίρισμα περισσότερο. Συνιστάται ιδιαίτερα εάν πρόκειται να τοποθετηθεί σε χώρο υψηλής χρήσης του σπιτιού σας.

  Κερί: Διατίθεται σε πολλά χρώματα που κυμαίνονται από διαφανές έως σκούρο. Το κερί λειτουργεί εξαιρετικά με χρώματα κιμωλίας, επειδή το χρώμα είναι τόσο πορώδες και απορροφά πολύ από το επάνω στρώμα. Το κερί ενισχύει και βαθαίνει το χρώμα και δίνει στο κομμάτι μια ωραία ματ λάμψη. Τα κεριά μπορούν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας μια βούρτσα κεριού ή ένα πανί χωρίς χνούδι. Συνιστούμε να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα. Αφού στεγνώσει το κερί, μπορείτε να εφαρμόσετε επιπλέον στρώσεις για καλύτερη προστασία. Το κερί είναι πολύ ανθεκτικό και αδιάβροχο. Είναι γενικά η πρώτη επιλογή ως σφραγιστικό τελικής στρώσης.

  Πολυουρεθάνη & Πολυκρυλικό: Και τα δύο λειτουργούν καλά ως τελική στρώση και είναι διαθέσιμα με ματ, ημί-γυαλιστερό, γυαλιστερό ή σατινέ φινίρισμα. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιείτε ένα με βάση το νερό έναντι ενός με βάση το λάδι. Τα προιόντα με βάση το λάδι τείνουν να δίνουν μια κιτρινωπή απόχρωση πιο αισθητή σε πιο ανοιχτά χρώματα. Η πολυουρεθάνη διατίθεται και σε εκδόσεις με βάση το νερό ή το λάδι, ενώ το Πολυακρυλικό είναι αποκλειστικά με βάση το νερό και το προτιμότερο μεταξύ των δύο τύπων. Μπορούν να εφαρμοστούν είτε με τρίχες είτε με βούρτσα αφρού, ρολό ή σπρέι. Συνιστούμε να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα και να το αφήσετε να στεγνώσει. Συνιστάται πρόσθετη στρώση για πρόσθετες προστασίες. Ιδανικό για χρήση σε χώρους που μπορεί να βραχούν ή να έχουν πολλές διαρροές (δηλαδή κουζίνες).

 • Πόσος χρόνος χρειάζεται για τη χρήση.
 • Το χρώμα κιμωλίας θα στεγνώσει γενικά μέσα σε μερικές ώρες, αλλά συνιστούμε να περιμένετε 24 ώρες πριν το βάλετε σε ήπια χρήση. Θα χρειαστούν περίπου 30 ημέρες για πλήρη ωρίμανση.Δεδομένου ότι κάθε επωνυμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική περίοδο λειτουργίας, συνιστούμε να λαμβάνετε τις πληροφορίες απευθείας από τον κατασκευαστή.